Ensimmäinen risteilykeikka

Hytti- vai lavakuolema?

Ensimmäinen risteilykeikka

Risteilykeikoista olin kuullut paljon tarinoita. Hyviä ja kamalia. Sen tiesin, että todennäköisesti homma on haastavampaa kuin optimaalisissa olosuhteissa.

Tällä viikolla minulle tuli mahdollisuus lähteä Viking Linen risteilylle keikkailemaan. Kalenteri oli tyhjä ja ajattelin, että käydään katsomassa niin tiedän pitävätkö huhut paikkansa ja saisin todennäköisesti mielenkiintoisen kokemuksen - kävi miten kävi. Ja sainkin 😁 

Ekat kiksit sain siitä, että työntekijänä pääsin laivaan omasta portista 😂 Sain henkilökuntakortin, jolla pääsin mm. siviilejä pakoon messiin. Pieni lapsi sisälläni oli aivan innoissaan! Pääsin larppaamaan työmiestä!

Mikä sun AKONN-IMEI -koodi on 🥁 

Laivaan noustessa pisti silmään matkustajien korkea ikä. Ehkä noin 50 vuotta. Ehkä yli? Mielenkiintoista 🤔 

Keikka alkoi vasta klo 22, joka oli hyvä ja huono asia. Hyvä siinä mielessä, että oli aikaa valmistautua ja ottaa iisisti. Huono asia siinä mielessä, että ihmiset ehtivät juoda enemmän. Myöskin "ottaa iisisti" tarkoitti käytännössä hotellikuoleman laivaversiota, jossa nautin pätkivästä internetistä ikkunattomassa hytissäni.

Kävin katsomassa hyvissä ajoin keikkapaikan ja juttelin henkilökunnan kanssa. Syy vanhusten suureen määrään selvisi, kun henkilökunta kertoi laivalla olevan 350 eläkeläistä Ruotsista. He tuskin tulevat suomenkieliseen stand up -iltaan, mutta tuleeko kukaan muukaan?

Puolituntia ennen keikkaa ovet avautuivat yleisölle ja meille tuli oikein mukava määrä ihmisiä katsomaan.

Tässä vaiheessa yksi esiintyjistä valitti meripahoinvointia, joka aiheutti itsellekin hieman ällöttävän olon. Laiva keinui yllättävän paljon vaikkei aiemmin ennusteissa näkynyt myrsky iskenytkään päälle.

Illan MC:nä toiminut Jussi Simola potki illan käyntiin älyttömän kovalla energialla ja rytmillä. Jussi on kokenut koomikko ja omaa korkeamman energian kuin minä (Jussi on myös kerännyt viime aikoina suuren suosion Tiktokissa). Mutta aistin, että nyt mennään silti kovemmalla rytmillä kuin ennen. Syy oli se, että yleisö oli hyvässä maistissa. Kovemmalla rytmillä yleisölle ei jää aikaa huudella ja keskittymiskyky säilyy. Jälkimmäiseen palaamme kohta 😅 

Olin ensimmäisenä koomikkona tauon jälkeen ennen illan viimeistä koomikkoa. Keikka lähti hyvin liikkeelle ja yleisarvosanaksi koko keikalleni annan kouluarvosanan kasi miinus. Aikasemmalle koomikolle huudeltiin yllättävän paljon, mutta ei minulle. Laivan heiluminen aiheutti sen, että meinasin kaatua useamman kerran ja mikkiständiä tuli käytettyä tukena enemmän kuin normaalisti.

Tämä ei kuitenkaan esitystä haitannut. Pissin oman keikkani ihan itse kertomalla muutaman hieman liian pitkän jutun keikan loppupuolella. Normaalisti nuo toimivat, mutta nyt humaltuneen yleisön keskittymiskyky ei riittänyt. Menetin yleisön hetkeksi ja pohdin pysynkö suunnitelmassa vai alanko juttelemaan yleisölle juttujen sijaan. Rytmi piti pitää kovana ja päätin, että runnon jutut vaan kovemmalla tahdilla läpi ja yritän pitää meininkiä yllä. Sain homman nousemaan, mutta lavalta pois tullessa harmitti vaikkei siitä mitään kuoppaa seuraavalle syntynytkään.

Keikalla oli myös Jacke Björklund, jonka kurssilta olen startannut stand upin tekemisen. Jacke ei ollut nähnyt minua 6.5 vuoteen tekemässä komiikka. Sekin harmitti, että nyt vedin hieman meh-keikan. Jacke kiltisti sanoi, että vaikka hetkeksi yleisön menetinkin oli fiilis silti hyvä eikä näyttänyt yhtään siltä ettei tilanne olisi hallinnassa. Se helpotti hieman.

Epäonnistumiset ovat hyviä, koska niistä oppii. Tästä keikasta opin, että tämän tyyppisillä keikoilla tuskin kannattaa vetää pidempiä/vaikeampia juttua. Ketutuksessa velloneena tämä varmasti myös pysyy mielessä.

Tästä huolimatta yleisö tuntui tykkäävän. En muista olenko kovin montaa nimmaria jakanut ennen tätä iltaa. Illan aikana jaoin niitä useampia ja kaikki koomikot saimme kehuja illasta. Ketutus alkoi hiljakseen väistyä.

Laivakeikat eroavat myös siinä mielessä muista keikoista, että meni keikka hyvin tai huonosti - joudut viettämään loppureissun samassa veneessä (pun intended) katsojien kanssa. Seuraavana päivänä useammat tulivat juttelemaan ja kiittelemään keikasta. Monet olivat olleet ekaa tai toista kertaa katsomassa stand uppia. On niin hienoa kuulla, kun jotain on selkeästi purrut stand up -kärpänen 🤩 

Kiitos Suomen Stand Up Clubille, että järkkäätte näitä! Ja kiitos kanssakoomikoille seurasta ja mahtavista keskusteluista!

Lukijan huomio viime viikon kirjeestä

Viime viikon tarina herätti useammassa teissä ajatuksia ja jaan tässä Jessen huomion:

Tulee mieleen tälläinen vertaus et "Plans are nothing, planning is everything" mitä noihin atk ja startup-touhuunkin ollut tapana liittää. Luin tässä postauksessa olevan paljon samaa.

Uskallan väittää, että jos kaikkea tuota esityötä tai "metatyötä" ei olisi tehty niin ehkä ihmisten kokemuskin olisi ollut keikalla toisenlainen?"

Kiitos Jesse! Olet aivan oikeassa! Onnistumisen mahdollisuus tuntuu ainakin kokemuksen myötä tippuvan, jos lavalle marssii "takki auki" tai hieman liian ylimielisenä. Pieni pelko perseessä on aina hyväksi! :D

Ensimmäinen kuukausi uutiskirjettä takana

Kiitos tosi paljon, että luet! 🙏 Jos on herännyt aiheideoita tai mitään toiveita niin tähän viestiin vastaamalla saat ne lähetettyä minulle 🙂 

Kivaa viikonloppua!! ☀️ 

Join the conversation

or to participate.